fbpx
Ga naar de inhoud

Kalmtesessies

Hoe lang is het geleden dat jij met een zucht van verlichting kon zeggen “Nu hoef ik even niets!”? Veel mensen zijn even stil bij die vraag. Want er is zóveel te doen altijd. En sinds Corona is dat nog alleen maar erger geworden. Doordat je vaker thuis werkt, is jouw keukentafel niet alleen meer de plek waar je met je gezin of partner het avondmaal nuttigt, maar ook je kantoor, de schoolbank van de kinderen of je kantine. Je hebt meer vrijheid om je tijd in te delen, maar tegelijkertijd ook meer te doen op een dag. Het is niet gek dat je soms overweldigd wordt door alles wat er moet.

Waarom ontspannen moeilijk is

Er is niet heel veel verschil tussen gefocust werken en ontspannen. Gefocust kunnen werken is een voorwaarde voor fijn en efficiënt werken. Maar focus vereist een mindset én een omgeving die dat ondersteunt. Als jij voortdurend kunt worden afgeleid, kost het je steeds even tijd om weer terug te keren naar de taak waarmee je bezig bent. En die minuten gaan tellen als je meerdere momenten op een dag hebt waar je wordt afgeleid. Gevolg: je bent eigenlijk langer bezig met je werk, terwijl je minder gedaan krijgt. Dat is niet alleen frustrerend, maar ook heel onrustig.

Ook voor ontspannen heb je een aanlooptijd nodig. Je moet even gaan zitten, je moet even een paar momenten hebben om tot jezelf te komen vóórdat je tot je ontspanningsactiviteit kunt komen. Raak je daar óók afgeleid, dan moet je steeds opnieuw beginnen, met als gevolg dat óók ontspannen eigenlijk niet goed lukt. Ik kan je hierbij helpen.

Wat ik bij je wil bereiken is dat je je eigen innerlijke kalmte weer hervindt. Ontspannen kun je leren. Concentreren kun je ook leren. Maar het is nodig om te oefenen en gemotiveerd te zijn. Ik kan je daarmee helpen, maar alleen als jij dat wilt en bereid bent om te werken aan jezelf.

Open contact

Ik ga graag met je in gesprek over wat jou bezighoudt. Enerzijds wil ik probleemoplossend bezig zijn, maar ontspannen is veel meer een proces, waarvan je je bewust moet worden het te zijn, dan een einddoel. Daarom wil ik werken aan jouw bewustwording van de spanning in je lichaam en hoe je hiermee om kan gaan. Stress is niet iets slechts. Sterker nog, stress is een fantastisch hulpmiddel om sterk, alert, scherp, snel en ad rem te kunnen zijn als dat nodig is. Maar stress is een toestand die bedoeld is tijdelijk te zijn, en zeker niet chronisch. Daar ligt het probleem, mensen zijn vaak chronisch gestresst, en dan werkt het niet meer en mis je een essentieel deel van wie je bent.

In de gesprekken met jou gaan we op ontdekkingstocht naar jouw ontspannen zelf. Dat doe ik in open contact en met een nieuwsgierige en leergierige blik, waarvan ik hoop dat je hem over gaat nemen naar jezelf toe.

Iedereen is anders

Omdat iedereen ander is gebruik ik bij iedereen andere technieken, maar altijd een combinatie waarbij zowel het mentale als het fysieke aspect van ontspanning aan bod komt. Hoe we dat doen, dat bespreken we samen en we spreken samen af wanneer en hoe vaak het nodig is tijdens de intake. Technieken die ik zal gebruiken zijn de volgende:

  • coaching: coaching is een brede term voor veel dingen, maar samen gaan we op zoek naar jouw blokkades op het gebied van en mogelijkheden voor ontspanning. De blokkades gaan we proberen te omzeilen en jouw mogelijkheden zetten we daarvoor in. Ik zal je allerlei tips van de hand doen en afspraken met je maken wanneer je wat kunt en zult inzetten, maar jij bent uiteindelijk altijd degene die de veranderingen zal moeten inzetten.
  • meditatie of hypnose: door visualisaties en hypnotische technieken is het mogelijk om in trance te raken. Daar is niks engs of spannends aan, want een trance is een natuurlijke toestand van supergefocuste toestand van Flow die je ook kan hebben als je in een boek verdiept bent, een film kijkt of aandachtig met je hobby bezig bent. Maar zo’n toestand kan je heel goed helpen om zaken helder te krijgen voor jezelf. Of om je even helemaal af te sluiten voor alles om je heen. Ik gebruik deze technieken graag.
  • mindfulness: er is veel gezegd over mindfulness. Voor mij is het simpel een manier om je aandacht bij één ding te houden en dat kan ontzettend inzichtelijk zijn, helend en superprettig. Graag wil ik met je kijken of mindfulnesstechnieken jou kunnen helpen om je beter te voelen.
  • massage: van huis ben ik masseur, dus natuurlijk kan ik ook, desgewenst, massage inzetten als middel om jou tot ontspanning te brengen. Dat kan een stille massage zijn, zodat je je kan focussen op het lichamelijke aspect, maar ik kan ook gesprekstechnieken gebruiken tijdens de massage die een goede aanvulling zijn. Jouw voorkeuren hierin bespreken we uiteraard vooraf.
  • ontspanningsoefeningen: ook fysiek zijn oefeningen die je kunnen helpen je te ontspannen. Deze kunnen zowel fysiek als mentaal als beide zijn. We oefenen deze oefeningen eerst samen, maar het is de bedoeling dat je deze tussen sessies door ook gaat toepassen. Sommige zijn klein, anderen meer uitgebreid. We kiezen de oefeningen die bij jou en bij jouw leven passen.
  • wandelcoaching: niets is zo helend als wandelen door de natuur. Als dit je aanspreekt, kunnen we onze gesprekken ook buiten voeren, in het nabijgelegen Park Cronesteijn of een ander natuurgebied. Ook tijdens het wandelen kunnen bovenstaande technieken worden toegepast, en soms zelfs effectiever (massage uitgezonderd, dat is echt handiger binnen).

Intakegesprek

Voordat we beginnen met de kalmtesessies hebben we eerst een intakegesprek van 30 minuten. Daarin kan jij vertellen wie je bent en waarmee je geholpen wil worden en vertel ik wat over mijzelf en wat we kunnen gaan doen. Aan de hand van dat gesprek maken we een vervolgafspraak of vervolgafspraken en spreken we af welke benadering voor jou interessant/nuttig/goed is. Gaande het traject kunnen we natuurlijk altijd dingen bijstellen. Het traject is van jou, dus jij bepaalt hoe het eruit ziet. Lijkt het je prettig om gelijk aansluitend op het intakegesprek een massage te krijgen, dan kan dat natuurlijk, maar voel je er niet toe verplicht. Alleen als jij massages fijn vindt of er voor open staat, zullen deze onderdeel zijn van het traject.

Online gesprekken

Eventueel is het mogelijk om de gesprekken online te voeren. Informeer naar de mogelijkheden.